Amsterdam Bildirgesi 2002

Hümanizm, dünyanın büyük düşünürlerine ve yaratıcı sanatçılarına ilham veren ve bilimin yükselmesine sebep olan uzun bir özgür düşünce geleneğinin sonucudur.

Modern Hümanizmin temelleri şunlardır:

  1. Hümanizm etiktir. Bireyin değerini, itibarını, özerkliğini ve her insanın başkalarının haklarıyla uyumlu şekilde mümkün olan en büyük özgürlüğe hakkı olduğunu onaylar . Hümanistlerin gelecek nesiller de dahil olmak üzere tüm insanlığa karşı sorumluluğu vardır. Hümanistler, ahlakın, dış yaptırım gerektirmeyen, başkalarını anlamaya ve ilgi duymaya dayanan insan doğasının içsel bir parçası olduğuna inanırlar.
  2. Hümanizm rasyoneldir. Bilimi yıkıcı değil yaratıcı bir şekilde kullanmayı amaçlar. Hümanistler, dünya sorunlarına çözümlerin ilahi müdahaleler yerine insan düşüncesinde ve eyleminde yattığına inanırlar. Hümanizm, refah sorunlarına karşı özgür sorgulama ve bilim yöntemlerinin uygulanmasını savunur. Ancak Hümanistler bilim ve teknolojinin insani değerler sınırlarında uygulanması gerektiğine inanmaktadır. Bilim bize gerekli araçları sağlar, ancak insani değerler sonuçları belirlemelidir.
  3. Hümanizm demokrasiyi ve insan haklarını destekler. Hümanizm her insanın mümkün olan en iyi gelişimini sağlamayı hedefler. Demokrasi ve insan gelişiminin hak olduğunu savunur. Demokrasi ve insan hakları ilkeleri birçok insan ilişkisine uygulanabilir ve sadece hükümet yöntemleri ile sınırlı değildir.
  4. Hümanizm kişisel özgürlüğün sosyal sorumlulukla birleştirilmesi gerektiğinde ısrar eder. Hümanizm, topluma karşı sorumlu olan özgür insan fikri üzerine bir dünya kurmaya çalışır ve doğal dünyaya olan bağımlılığımızı ve ona karşı sorumluluğumuzu kabul eder. Hümanizm dogmatik değildir, yandaşlarına belirli bir inancı dayatmaz. Bu nedenle sorgulayarak yapılan eğitimi desteklemektedir.
  5. Hümanizm , dogmatik dine alternatif olması için yaygın olan talebe bir yanıttır. Dünyanın büyük dinleri, her zaman sabit olan vahiylere dayandığını iddia ederek birçoğu dünya görüşlerini tüm insanlığa dayatmaya çalışmaktadır. Hümanizm, dünyaya ve kendimize dair güvenilir bilginin ancak sürekli bir gözlem, değerlendirme ve revizyon sürecinden ortaya çıktığını kabul eder..
  6. Hümanizm sanatsal yaratıcılık ve hayal gücüne değer verir ve sanatın dönüştürücü gücünü tanır. Hümanizm, kişisel gelişim ve tatmin için edebiyat, müzik ve görsel ve sahne sanatlarının önemini onaylar.
  7. Hümanizm, etik ve yaratıcı yaşamın uygulaması yoluyla insanın mümkün olan en üst düzeyde tatminini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir yaşam biçimidir ve zamanımızın zorluklarına çözüm getirmenin etik ve rasyonel bir yolunu sunar. Hümanizm herkes için, heryerde bir yaşam biçimi olabilir.